All posts in Blowerdoor Test
Duurzaamheidsprestatie van de gebouwschil onderzocht
Het Europese onderzoeksbureau Fraunhofer Institute heeft in Stuttgart bij de oplevering van 52 -volgens passiefhuis standaard gebouwde rijtjeswoningen – luchtdichtheidsmetingen verricht. Deze metingen zijn bij 31 van de 52 woningen na 2 jaar nog een keer uitgevoerd. De aanvankelijke luchtdichtheidsmetingen van alle 52 rijtjeswoningen resulteerde in een gemiddelde n50-waarde van 0,37 h-1, terwijl de vervolgmetingen van de 31 woningen een lichte stijging van de gemiddelde n50-waarde van 0,09 h-1 lieten zien. Na de vervolgtesten bleken 5 van de 31 in 2002 gemeten woningen niet meer te voldoen aan de oorspronkelijke luchtdichtheidseis van n50 ≤ 0,6 h-1. Niettemin werd er in vergelijking met ‘standaard’ woningen nog steeds een relatief goed luchtdichtheidsniveau gemeten, namelijk een maximale n50 waarde van 0,9 h-1.
Een meer recente studie van B. Bossard en U.P. Menti dat in juni 2013 op het 8e Internationale BUILDAIR Symposium in Hannover werd gehouden liet geen correlatie zien tussen de mate van luchtdichtheid en de leeftijd van het gebouw. De studie werd uitgevoerd in Zwitserland en had betrekking op luchtdichtheidsmetingen bij 25 gebouwen, uitgevoerd tussen 1996 en 2012, bestaande uit één- en meergezinswoningen, openbare gebouwen en scholen waarvan de meerderheid was gecertificeerd als MINERGIE-P . Bij de meerderheid van de gebouwen werd tussen de eerste en de tweede meting een verschil van minder dan +/-20% waargenomen.
HSB Gevelelement van WEBO getest op luchtdichtheid
@weborijssen Vandaag compleet gevelelement getest op #luchtdichting met @Thermodicht verwachting overtroffen. pic.twitter.com/leYoDSGlnK
— Jan Nijmeijer (@nijmeijerjan) August 23, 2013
Medewerkers van BAM vertellen in deze video over de passiefhuis renovatie van de hobbykamerwoningen aan De Lutte- en Denekampbrink in Enschede.
Commissioning: bureaucratische noodzaak, vanzelfsprekendheid of uitkomst?
Commissioning is een methode voor prestatieborging van bouwprocessen, gebouwen en installaties. Het heeft als doel dat de onderdelen van het gebouw tijdens en na de oplevering voldoen aan de vooraf overeengekomen eisen. De kwaliteit wordt hiermee verhoogd met minder klachten en faalkosten als gevolg. Commissioning wordt op dit moment nog beperkt toegepast maar wint aan belangstelling omdat er een toenemend belang is voor duurzaamheidskenmerken voor gebouwen. Voorbeelden hiervan zijn BREEAM-NL en LEED. Bij deze keurmerken is commissioning een verplicht onderdeel om te komen tot certificering.
De belangstelling voor commissioning groeit. In januari van dit jaar is daarom de Dutch Building Commissioning Association (DBCA) opgericht. Dit platform stelt zich ten doel de acceptatie en toepassing van commissioning in Nederland als efficiënte methode voor prestatieborging te vergroten. Building enclosure commissioning, oftewel gebouwschil commissioning kan hier ook onder worden gerekend.
BlowerDoor Test: vriend of vijand?
In maart van dit jaar verscheen dit artikel over luchtdicht bouwen in het vaktijdschrift Aannemer.
Negatief daglicht
Persoonlijk vinden wij dat dit artikel een verkeerd licht werpt op het toepassen van een BlowerDoor Test en hiermee de test onterecht in een negatief daglicht plaatst. Om de afgesproken luchtdoorlatendheid van de schil te realiseren moet er aandacht worden besteed aan zowel ontwerp en uitvoering en de onderlinge afstemming van beide. Daarnaast moeten de vakmannen de noodzakelijkheid van Luchtdicht Bouwen begrijpen en perfect op de hoogte zijn van hoe verschillende materialen dienen te worden verwerkt. Training en opleiding zijn hierbij de instrumenten.
Blowerdoor Test passiefrenovatie Sité Woondiensten en Consortium E+
#Blowerdoortest de prefab HSB-wanden zijn perfect #luchtdicht, aansluitingen met bestaande casco moet nog beter pic.twitter.com/PHGW5GXn
— Marcel Godschalk (@Godschalk07) September 5, 2012