Luchtdicht bouwen en renoveren is actueel
Luchtdicht bouwen en renoveren wint meer en meer terrein in de bouwsector. Dit komt voornamelijk door het toenemende belang van energiebesparing waardoor er meer aandacht is gekomen voor de factoren die van invloed zijn op energieverspilling. De inmiddels gerealiseerde passiefhuizen hebben aangetoond dat er een verregaande luchtdichtheid mogelijk is. Het doel van de overheid, en de daar bijbehorende maatregelen, om in 2020 de CO2 uitstoot van de gebouwde omgeving met 20% te reduceren heeft alle partijen extra op scherp gezet.
De voordelen van een luchtdichte schil
Door de schil van een gebouw luchtdicht te maken worden ongewenste luchtstromen via naden, kieren en scheuren voorkomen. Hiermee wordt het comfort verhoogt en wordt er bespaard op het energieverbruik omdat er geen warme lucht meer weglekt. Daarnaast heeft luchtdichtheid een positieve invloed op het binnenklimaat, de geluidwerende prestaties van een constructie en voorkomt het vochtproblemen.
Ventilatie en luchtdicht bouwen en renoveren
Bij een luchtdichte woning is een goed ventilatieontwerp een vereiste. De luchtstromen worden gecontroleerd via bewust aangebrachte openingen. Dit maakt het ook mogelijk om vraaggestuurd te ventileren waarbij de ventilatiebehoefte wordt afgestemd op de luchtkwaliteit van de ruimte. De relatieve luchtvochtigheid blijft op peil en vervuilde lucht wordt afgevoerd zodat er een comfortabel en gezond binnenklimaat ontstaat.
Luchtdicht bouwen en het Bouwbesluit
In het bouwbesluit worden eisen gesteld aan de luchtdoorlatendheid van nieuwe gebouwen. Deze dient volgens de norm NEN 2686 niet groter te zijn dan 200 dm³/s. Voor luchtdoorlatendheid bij de bestaande bouw geldt het rechtens verkregen niveau. Bij renovatie van bestaande bouw kunnen onderstaande waarden als uitgangspunt worden genomen.
Bestel de publicatie Luchtdicht Bouwen van SBR of kijk bij aanbod voor meer informatie over luchtdicht bouwen en renoveren.