Sensorsysteem voor verontreinigende stoffen ventileert energie-efficiënt

E: info@luchtdichtrenoveren.nl

Sensorsysteem voor verontreinigende stoffen ventileert energie-efficiënt

VOS BinnenmilieuEen nieuw sensorssysteem dat schadelijke stoffen in de lucht registreert moet zorgen voor een gezond binnenklimaat zonder dat er energie verloren gaat. Hiermee kan het energieverbruik gehalveerd worden. Lees hier het volledige artikel>>

VLA ontwikkelt onderhoudsnorm woningventilatie

Onderhoud woningventilatieIn het kader van het Ventilatiekeur heeft de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) de onderhoudsnorm woningventilatie opgesteld. Deze norm, bedoeld voor ventilatiesystemen in bestaande woningen, verzekert opdrachtgevers als woningcorporaties, vastgoedbeheerders en VvE-beheerders ) van een letterlijk en figuurlijk gezond binnenmilieu. Een optimaal functionerend ventilatiesysteem komt immers de gezondheid van de eindgebruikers (bewoners) ten goede, omdat schadelijke stoffen uit het binnenmilieu worden afgevoerd en betekent ook het behoud van het woningbezit, omdat schimmelvorming en houtrot wordt voorkomen!

Checklist
De onderhoudsnorm woningventilatie bevat voorwaarden, eisen en bepalingsmethoden voor het specialistisch onderhouden en reinigen van woonventilatiesystemen. Vervuiling van ventilatieroosters, toe- en afvoerventielen, ventilatoren, filters en luchtkanalen heeft een negatief effect op de capaciteit van de ventilatie-installatie met als gevolg een mindere kwaliteit van het binnenmilieu. Periodieke en juiste reiniging van alle relevante onderdelen van het woonventilatiesysteem voorkomt dit.

Read more…

Misverstanden rond de gebouwschil

Luchtdicht_bouwen_gebouwschilHet afgelopen half jaar hebben we met hulp van diverse praktijkexperts gesleuteld aan de informatieve brochure: ‘Bouwen aan een goede schil’. De brochure staat boordevol foto’s, tips en praktische handreikingen om een goede gebouwschil te realiseren. De essentie is dat een goede gebouwschil niet alleen wordt bepaald door de thermische isolatie (Rc-waarde en u-waarde), maar ook door de kierdichtheid en koudebruggen. Daar is dus extra aandacht nodig.

Ik wil drie misverstanden rond de gebouwschil onder de aandacht brengen. Twee ervan zijn namelijk in mijn ogen behoorlijk hardnekkig…

Read more…

Energiezuinigheid begint altijd met vraagbeperking

121109110927.Harm-Valk.resized.200x0Energiezuinigheid heeft afgedaan. We gaan voor energieneutraal, of nog liever energienotaloos. Een prima streven, uitdagend doel, zelfs haalbaar met beschikbare techniek én in zowel nieuwbouw als bestaande bouw mogelijk. Het gaat nog een beetje met vallen en opstaan, maar het lukt. Niks aan de aan de hand, gewoon doorgaan zo, zou je toch denken.

Maar bij de uitwerking van de plannen valt mij op dat er soms sprake is van veel techniek en weinig bouwkwaliteit. De Trias Energetica lijkt te hebben afgedaan. ‘Energie is er voldoende, dat wekken we lokaal op’, is de redenering.

Read more…

Ventileren voor gezond binnenklimaat

ventileren voor gezond binnenklimaatOnze huizen hebben een beroerd binnenklimaat. Eén op de tien woningen heeft schimmel, in veel woningen is er meer fijn- stof dan buiten en tweederde van de milieugerelateerde gezondheidsklachten gaan over ons binnenmilieu. En dan te bedenken dat mensen bijna driekwart van hun tijd in huis doorbrengen. Bewoners, huisdieren en planten produceren in een gemiddeld huis-houden dagelijks tien liter vocht. Zonder goede ventilatie wordt het vochtig en muf in huis omdat de luchtvochtigheid toeneemt. Een ideaal klimaat voor schimmels en huisstofmijt.

Read more…

Behaaglijkheid in gerenoveerde flat zakt naar nulpunt

Na het verhogen van de isolatiewaarde van de gevels van een flink aantal galerijwoningen is de beloofde comfortverbetering volgens de bewoners niet gerealiseerd. Sterker nog, de behaaglijkheid in de woning is verslechterd. TechnoConsult wordt gevraagd onderzoek uit te voeren naar de oorzaak van deze klachten.

In een galerijflat uit 1967 bevinden zich ruim 250 woningen, verdeeld over 9 verdiepingen. In 2008 zijn hieraan onderhoudswerkzaamheden verricht, waarbij naast het reguliere schilderwerk de asbesthoudende gevelpanelen zijn vervangen door isolerende exemplaren. Bovendien hebben de bewoners de keus gekregen om – tegen huurverhoging – het nog aanwezige enkel glas te vervangen door isolerend glas. Voor de in de kozijnen aanwezige klepramen zijn in dat geval ventilatieroosters in de plaats gekomen. De mechanische afzuiging in de keuken, badkamer en het toilet is niet gewijzigd. Door de verhuurder is aangegeven dat met deze maatregelen het comfort in de afzonderlijke woningen zal stijgen. De kosten voor het verwarmen van de woning zullen juist lager uitvallen. Alle bewoners hebben vervolgens ingestemd met het laten uitvoeren van de verbeteringen.

Read more…

Luchtdicht Renoveren op vakantie

Tijdens de bouwvak is Luchtdicht Renoveren op vakantie. Vanaf september staan wij weer voor u klaar om u te informeren over de laatste ontwikkelingen op het terrein van luchtdicht renoveren en binnenklimaat.

Wij wensen u een fijne vakantie toe!

Atsma presenteert actieplan voor betere ventilatie woningen

Nieuwbouwwoningen krijgen betere ventilatiesystemen om voor een gezonder binnenmilieu te zorgen. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) en minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hebben daarover met de bouw- en installatiesector, ontwikkelaars, woningbouwverenigingen en consumentenorganisaties afspraken gemaakt en die in een actieplan vastgelegd.

“Het besparen van energie en het verbeteren van het binnenmilieu in woningen moet in samenhang worden aangepakt, anders tref je maatregelen die het ene doel dienen maar ten koste van het andere gaan,’’ aldus Atsma. “Het is goed dat de bouwsector haar verantwoordelijkheid neemt en met dit actieplan maatregelen treft die een gezond binnenmilieu mogelijk maken. Ze bewijst daarmee niet alleen bewoners van nieuwbouwhuizen een goede dienst, maar ook haar eigen reputatie. Ik zie, samen met mijn collega van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de uitvoering van het plan door de bouwpartijen met vertrouwen tegemoet.’’

Read more…