Welkom Nederlandse Branchevereniging voor Luchtdichtheidsmetingen

E: info@luchtdichtrenoveren.nl

Welkom Nederlandse Branchevereniging voor Luchtdichtheidsmetingen

Luchtdichtheid van bouwobjecten wordt steeds belangrijker op weg naar een beter, veiliger en comfortabeler gebouw. uw bedrijf participeert in dit ontwikkelingsproces.

Vanuit de steeds strenger wordende eisen (Qv10 waardes van 0,6 en 0,4 zijn geen uitzondering) hebben wij een uniforme meetmethode (SKH-BGS13-01) ontwikkeld voor het uitvoeren van Luchtdichtheidsmetingen. De grondleggers van deze beoordelingsgrondslag hebben zich verenigd in een branchevereniging.

Deze branchevereniging, de NBvL (Nederlandse Branchevereniging voor Luchtdichtheidsmetingen) heeft als voornaamste doel het bij elkaar brengen van de verschillende partijen om de kennis over luchtdichte gebouwen met elkaar te verhogen.

U kunt dan ook lid worden van deze vereniging! Lees verder…

Samen Sterk voor kwaliteit met Ellen profielen

luchtdicht bouwen met Ellen profielenElton B.V.  treedt toe als productaanbieder van het kennisplatform Luchtdicht Renoveren. Met 65 jaar  ervaring is Elton B.V. een degelijke speler in de bouw op het gebied van Ellen tochtprofielen, Ellen kaderdichtingen en Ellen valdorpels. Met ons brede pakket aan oplossingen en kennis van details bieden wij meerwaarde en ontzorgen wij bouwers. “Wij geloven in samenwerking en daarom spreekt Luchtdicht Renoveren ons ook erg aan, Samen sterk voor kwaliteit daar staan wij als bedrijf ook voor”, aldus Fokke Ros, Marketing Manager van Elton B.V.

Lees verder…

Webinar Meet- en rekentips voor luchtdicht bouwen

 

Wat is een luchtdicht gebouw?

luchtdicht bouwenWe zeggen altijd dat een luchtdicht gebouw tot stand komt als we luchtdicht ontwerpen en zorgvuldig uitvoeren. Maar wat is nu een luchtdicht gebouw? Is dat een gebouw dat voldoet aan het Bouwbesluit? Of is het een gebouw dat (naast de eisen in het Bouwbesluit) voldoet aan de wensen van de opdrachtgever/gebruiker?

Eisen Bouwbesluit
Het Bouwbesluit bepaalt slechts een bovengrens voor de luchtdoorlatendheid, de zogenaamde qv;10-waarde. Voor de schil van een gebouw betekent dat nog steeds heel wat luchtlekken! In de EPC-berekening wordt ook een qv;10-waarde (per m2 vloeroppervlak) gehanteerd, deze is uiteindelijk altijd maatgevend en zorgt dus voor een luchtdichtere schil.

Ook voor begane grondvloeren is een eis gesteld, de qv;1-waarde. Deze eis moet er voor zorgen dat het doordringen van vochtige lucht vanuit de kruipruimte zoveel mogelijk wordt beperkt. In de praktijk betekent dit een ‘potdichte’ vloer.
Lees verder…

Luchtdicht bouwen: mysterie of wetenschap?

Lucthdicht bouwen SBRCURnetHet blijft moeilijk om goed te voorspellen hoe luchtdicht bouwen uitpakt in de praktijk. Toch slagen we daar steeds beter in. De sleutel: steeds meer meten en analyseren.

Over luchtdicht bouwen wordt de laatste jaren veel geschreven en gezegd. Al in 1989 werd door SBRCURnet aandacht besteed aan luchtdicht bouwen in Bouwtechnische details voor energiezuinige nieuwbouw. In 2001 verscheen de eerste publicatie die geheel gewijd was aan luchtdicht bouwen. Deze publicatie is al een aantal keer geactualiseerd. De laatste is van december 2013. 

Informatie is er dus. Over de regelgeving en eisen, het theoretisch kader van luchtdicht bouwen, de ontwerpaspecten, de verschillende afdichtingsmaterialen afgestemd op de voeg of aansluiting en meetmethoden. Maar het blijft moeilijk om een goede voorspelling te doen van de luchtdichtheid in de praktijk.

Lees het volledige blogartikel van Ruud Geerligs op SBRCURnet.

Built4U is een nieuw concept voor integrale renovatie van bestaande woningen. Uitgangspunt is een betaalbare upgrading naar passiefhuis. Vanuit die basis is het optioneel ook mogelijk om naar energieneutraal of nul op de meter te gaan.

Passief bouwen – Kies voor vakmanschap

passiefbouwenDe jury had vastgesteld dat een aantal ingezonden projecten op de juiste manier energieneutraal zijn gemaakt. Dat betekent eerst de energiebehoefte zo laag mogelijk maken. Daarna zoveel mogelijk van de nog benodigde energie opvangen als duurzame energie. De geringe dan nog resterende vraag kan theoretisch worden gecompenseerd door met PV panelen duurzame elektriciteit op te wekken en die aan het net te voeden.

Voor meedingen naar de extra Award: “Robuust Netto Energieneutraal” was dit de werkwijze. De naam van de nieuwe award neemt bewust afstand van de waan van de dag waarbij duizenden huizen dreigen het etiket energieneutraal te krijgen zonder dat het casco optimaal (=passief) is geïsoleerd of op de zon georiënteerd. De juiste manier van werken is eerst het woningcasco op passief niveau uitvoeren of renoveren. De woning wordt thermisch comfortabeler, tochtvrij en krijgt een betere kwaliteit binnenlucht. Zomerse koeling is overbodig. De isolatie voorkomt ongewenste opwarming en zomernachtventilatie zorgt dag en nacht voor een zeer aangenaam klimaat. In de winter helpt de zon bij het warm houden van de woning. Helemaal mooi is als ook zonnecollectoren en een zonneboiler worden geïnstalleerd voor het maken van warm water. De geringe gebouw gebonden energievraag die dan nog nodig is, kan met een klein aantal PV panelen theoretisch tot netto nul worden gereduceerd.

Lees verder…

Sensorsysteem voor verontreinigende stoffen ventileert energie-efficiënt

VOS BinnenmilieuEen nieuw sensorssysteem dat schadelijke stoffen in de lucht registreert moet zorgen voor een gezond binnenklimaat zonder dat er energie verloren gaat. Hiermee kan het energieverbruik gehalveerd worden. Lees hier het volledige artikel>>

Lees verder…

Fijne feestdagen en tot ziens in het nieuwe jaar

Namens het team van Luchtdicht Renoveren wensen wij je fijne feestdagen en een succesvol en duurzaam nieuwjaar toe. Laten we in dit nieuwe jaar een flinke sprong maken door de handen ineen te slaan en samen sterk te staan voor kwaliteit. Heb jij hier een idee over en lijkt dit je wat? Neem dan contact met ons op.

fijne feestdagen
Lees verder…