Renovatie woning uit 1905

E: info@luchtdichtrenoveren.nl

restauratie_huis_hoogezandsappemeer_2_Hx42H2

Woning uit 1905 gerestaureerd tot lage energie woning

Het huis, annex kantoor, waar architect Carsten Schlitt is gehuisvest, heeft een forse renovatie ondergaan. Het pand uit 1905 is gerestaureerd tot een lage energie woning.

Het huis van architect Carsten Schlitt is gelegen aan het station van Hoogezand/Sappemeer aan een straat met woningen uit de periode 1890 t/m 1910. Het is een van de weinige panden waar nog elementen uit het tijdperk van de Jugendstil te vinden is.

Uiteraard zijn deze elementen in oude glorie hersteld en bovendien aangevuld met nieuwe versieringen in de zelfde stijl. Ook de raamindeling is met de nieuwe ramen terug, zoals deze toen werd ontworpen. Een uitzondering is echter de oude fries rondom het platte dak. Dit detail bleek niet goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden te kunnen en werd compleet ingepakt met de nieuwe gevel.|

Gevelisolatiesysteem

Op meerdere plekken bleek de gevel niet meer waterdicht, dus was de keuze voor een gevelisolatiesysteem op twee vlakken de juiste keuze; tegen water en tegen kou.

Met 16 cm isolatie en kierdichte aansluitingen is de woning naar de dag van vandaag getransformeerd en heeft de gevel een nieuwe, frisse en bouwtechnisch correcte metamorfose ondervonden.

Immers ontstaat met de isolatie op de buitenkant geen bouwfysisch probleem. De dauwpunt is op de buitenkant en er is geen sprake van koudebruggen.

Dakisolatie

Naast de gevel heeft het dak een isolatielaag van 16 cm gekregen, bestaand uit vlaswol, luchtdicht afgeplakt. En als laatste onderdeel van de thermische schil heeft de nieuwe betonvloer een onderlaag van glasschuimgranulaat gekregen.

Deze laag werkt niet capillair, is drukvast en goed isolerend. Hiermee kreeg het souterrain een droge vloer waarin meteen de vloerverwarming gelegd kon worden.

Door deze bouwtechnische maatregelen is de woning weer klaar voor de volgende honderd jaar en kon op de installatie bezuinigd worden. Er werd een standaard cv-ketel geplaatst, die met een voorloop van 55°C draait. Het systeem is geschikt voor zonnecollectoren en daarmee toekomstgericht!

Bron tekst: duurzaamgebouwd.nl
Bron foto: HS Vandaag