Passiefhuis renovatie historische panden tot 14 passiefhuizen
Dit ruim 100 jaar oude woningblok op het Noordereiland in Rotterdam bestaat uit zeven panden en twee hoekpanden. Het blok was ongeïsoleerd en werd verhuurd in de sociale sector. In elk pand zaten drie of vier woningen. Het blok ligt in een gebied met beschermd stadsgezicht.
Bij de passiefhuis renovatie zijn de benedenwoningen uitgebreid tot drie verdiepingen. Dit zijn nu 5/6-kamerwoningen van ± 170 m² met een tuin. De bovenwoningen zijn samengetrokken tot 3-kamerwoningen van ± 105m² met eigen opgang. Het dakterras werd vergroot. Elke woning kreeg een fietsenberging aan een nieuw achterpad. In de hoekpanden zijn 16 wooneenheden voor begeleid wonen gerealiseerd.
De woningen zijn gerenoveerd tot extreem energiezuinige Passiefhuizen. In 2009 kregen ze als eerste renovatie van Nederland het PassiefBouwen Keur: d.w.z. een maximaal energieverbruik van 25 kWh/m²jaar voor ruimteverwarming en warm water. Dat is nog geen kwart van het energiegebruik en de CO2 emissie van een nieuwbouwwoning. Daar komt nog bij dat renovatie veel minder milieubelasting oplevert dan sloop-/nieuwbouw.
Passiefhuizen zijn zo zuinig doordat het energieverlies tot een minimum wordt beperkt. Dat gebeurt door absolute tochtdichtheid, extreem goede isolatie van ROCKWOOL (tot Rc=10kW/m2K) en het gebruik van de warmte van bewoners en de directe warmte-instraling van de zon. Elke woning heeft daarnaast een zonneboiler, balansventilatie met wamteterugwinning en hotfills voor de was-/afwasmachine.
De voorgevels zijn aan de binnenzijde geïsoleerd door voorzetwanden met 30 cm isolatie. De authentieke schuiframen zijn gerestaureerd (nieuwe roeden) en voorzien van voorzetkozijnen met HR++ glas. Die zijn groter dan de buitenramen, zodat ook schuin uitzicht niet wordt belemmerd. De spouw tussen beide raampartijen is voorzien van automatische luxaflex zonwering tegen oververhitting. Aan de achtergevels is een buitengevelisolatie-systeem van 35 cm aangebracht. Ook zijn nieuwe geïsoleerde passiefhuiskozijnen geplaatst met 3-laags glas met Argonvulling.
De bewoner is nergens beperkt in zijn woongenot. Alle ramen kunnen gewoon open; de plafondhoogte is maximaal en de daglichttoetreding is zelfs verbeterd. Elke woning heeft voor de eventueel extra benodigde energie een zuinige HR combi-ketel. Bovendien levert de ketel warm water als de zonneboiler leeg is.
Door de zeer geluiddichte buitengevels bestaat de kans op geluidsoverlast tussen de woningen. Daarom zijn ook alle bouwmuren en tussenvloeren extra geïsoleerd. Het geruis van de balansventilatie werd beperkt door de luchthoeveelheid centraal te regelen zonder suizende ventielen.
Het binnenklimaat van de Sleephelling is een jaar lang gemonitord. Met zeer positieve conclusies:
– een zeer gelijkmatige temperatuur in zomer en winter;
– de vochtigheid en het CO2 gehalte blijven ruim binnen gezonde niveaus;
– ’s zomers is de temperatuur binnen tot 8°C lager dan buiten. Met inzet van zomernachtventilatie is dat zelfs nog iets koeler.
Op langere termijn is Passief renoveren het meest rendabel door:
– grote besparing op de stookkosten;
– meer comfort in het binnenklimaat;
– geen afschrijving op de bouwfysische schil: verbeteren is nooit meer nodig;
– een goed verkopend duurzaamheidlabel.
De grootste energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot bij woningen moet komen uit de bestaande woningvoorraad. Sleephelling laat zien hoe dat kan. Ook in historische panden met beschermd stadsgezicht of zelfs monumenten.
Bron tekst: BAM Woningbouw