Duurzaam renovatieproject met focus op wooncomfort

E: info@luchtdichtrenoveren.nl

In Montfoort zijn voor het eerst in Nederland tien woningen duurzaam gerenoveerd waarbij de focus lag op een comfortabel binnenklimaat. Hiervoor werd een nieuw renovatieconcept toegepast. Door het unieke ontwerp gebaseerd op de principes van Active House is een goede balans tussen energieontwerp, binnenklimaat en omgeving ontstaan, het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners stonden hierbij centraal. Het renovatieconcept is ontwikkeld door de VELUX Groep en Danfoss en speciaal voor De Poorters verder uitgewerkt door de Bouwhulpgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs. BAM Woningbouw zorgde voor de ontwikkeling en realisatie.

Groot onderhoud met een toekomstvisie

De woningen in de Poorterstraat in Montfoort zijn veertig jaar oud en hadden energielabel E. Vorig jaar zijn 82 woningen gerenoveerd en opgewaardeerd naar energielabel A. Bij normaal groot onderhoud worden dergelijke woningen meestal opgewaardeerd naar energielabel C. Vanwege de goede ligging, maar vooral omdat het ruime woningen zijn met een hoge toekomstwaarde, besloot woningcorporatie GroenWest tien woningen naar een nog hogere energieprestatie te brengen en voor de bewoners te zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat met meer daglicht en frisse lucht. Deze woningen zijn opgewaardeerd naar een energieprestatie van energielabel A++. Door deze manier van renoveren is de totale vraag naar energie en de uitstoot van CO2 straks zeer beperkt. De woningen bieden de bewoners naast deze goede energieprestaties ook meer leefruimte, daglicht en een prettiger binnenklimaat. De renovatie wordt in opdracht van GroenWest uitgevoerd door een consortium. Het renovatieconcept van VELUX en Danfoss is speciaal voor deze woningen verder uitgewerkt door de Bouwhulpgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs. BAM Woningbouw zorgt voor de ontwikkeling en realisatie.

Minder energieverbruik en -lasten

De investering voor de renovatie kwam voor rekening van de woningcorporatie, maar de aanvullende woningverbetering heeft voor de bewoners een onvermijdelijke huurverhoging ten gevolg. Deze wordt voor de bewoners meer dan gecompenseerd door de winst in energielasten. “De energielasten gaan omlaag en aangezien de algemene verwachting is dat de energiekosten de komende jaren nog sterker zullen stijgen dan de afgelopen jaren, worden de totale woonlasten, ondanks de hogere huur, op termijn zelfs lager”, aldus Van Dam.

Download hier het artikel ‘Een complete metamorfose’ uit Raam en Deur nr. 2013