Oude boerderij energiezuinig gemaakt

E: info@luchtdichtrenoveren.nl

renovatie van een oude boerderij

Een negentiende-eeuwse dwarshuisboerderij in het Twentse Reutum is met behulp van voorzetwanden van Xella Multipor een stuk energiezuiniger en luchtdicht(er) geworden. Behalve voorzetwanden werd er ook een geïsoleerde betonvloer en dakisolatie van PIR-platen aangebracht. De warmteweerstand van het rijksmonument uit 1863 benadert nu de Rc-waarde van een nieuwbouwwoning.

Noodzakelijke restauratie

Door achterstallig onderhoud aan het historische pand was een grote renovatie noodzakelijk. De bewoners stelden samen met Monumentenwacht Overijssel-Flevoland een restauratieplan op. Om het woonhuis en de gastenverblijven bewoonbaar te maken, was isolatie van de schil van de boerderij nodig. Arie Schuilenborg van de Monumentenwacht wilde in eerste instantie een metal stud-voorzetwand opgebouwd uit metal stud-profielen, isolatiewol, dubbele gipsplaten en een dampremmende isolerende folie. Dit bleek niet mogelijk vanwege de houten plafondbalken die op de wanden rusten. Daarom werd gekozen voor een voorzetwand van Multipor. Alle buitenmuren zijn hiermee aan de binnenkant bekleed. Schuilenborg: ‘De cellenbetonnen isolatieplaten sluiten wél naadloos aan op de balken, waardoor koudebruggen en condensatieplekken zijn uitgesloten. Bovendien is de wand vochtregulerend en op vrijwel elke manier af te werken. Wij hebben gekozen voor pleisterstuc.’ De binnenwanden, die haaks op de buitenmuur staan, zijn voorzien van een warmtereflecterende laag. Dit voorkomt condensvorming op de binnenwand.

Nieuwe vloeren en dakplaten
De oorspronkelijke houten vloeren van de boerderij waren ernstig verrot en zijn daarom vervangen door geïsoleerde betonvloeren met vloerverwarming. Het dak is geïsoleerd met PIR-platen. De voorzetwanden van Multipor in het woonhuis zijn inmiddels geplaatst. De wanden in de deel en de potstal volgen op een later moment. Voor de bouwvak zijn onder meer de dakpannen teruggeplaatst. Na de bouwvakantie wordt het metselwerk afgemaakt en start de afwerking. De oplevering van de gerestaureerde dwarshuisboerderij staat gepland voor december 2012. De logiesverblijven in de potstal zijn medio 2013 gereed.

Hoeve Deperman
De historische hoeve Deperman bestaat uit een boerderij uit 1863 met een woonhuis uit 1910, een graanschuur en kapschuur die samen één Rijksmonument vormen. De gevels, gebintconstructie en één sierkamer in het woonhuis hebben specifiek een monumentale status. Kenmerkend is dat de gebouwen, op het voorhuis na, in dezelfde richting zijn gebouwd. Het voorhuis staat haaks op de boerderij en verklaart dit type boerderij: dwarshuisboerderij.

Bron tekst en beeld: bouwwereld.nl