De jury had vastgesteld dat een aantal ingezonden projecten op de juiste manier energieneutraal zijn gemaakt. Dat betekent eerst de energiebehoefte zo laag mogelijk maken. Daarna zoveel mogelijk van de nog benodigde energie opvangen als duurzame energie. De geringe dan nog resterende vraag kan theoretisch worden gecompenseerd door met PV panelen duurzame elektriciteit op te wekken en die aan het net te voeden.
Voor meedingen naar de extra Award: “Robuust Netto Energieneutraal” was dit de werkwijze. De naam van de nieuwe award neemt bewust afstand van de waan van de dag waarbij duizenden huizen dreigen het etiket energieneutraal te krijgen zonder dat het casco optimaal (=passief) is geïsoleerd of op de zon georiënteerd. De juiste manier van werken is eerst het woningcasco op passief niveau uitvoeren of renoveren. De woning wordt thermisch comfortabeler, tochtvrij en krijgt een betere kwaliteit binnenlucht. Zomerse koeling is overbodig. De isolatie voorkomt ongewenste opwarming en zomernachtventilatie zorgt dag en nacht voor een zeer aangenaam klimaat. In de winter helpt de zon bij het warm houden van de woning. Helemaal mooi is als ook zonnecollectoren en een zonneboiler worden geïnstalleerd voor het maken van warm water. De geringe gebouw gebonden energievraag die dan nog nodig is, kan met een klein aantal PV panelen theoretisch tot netto nul worden gereduceerd.
Als niet wordt gekozen voor passief bouwen of renoveren hebben huizen een lager thermisch comfort en zijn vaak niet optimaal geventileerd. Deze kansen blijven liggen en zijn later pas met grote moeite (en kosten) alsnog in te brengen. De kwaliteit van dergelijke projecten is minder dan zou kunnen en moeten. Die projecten worden met een rekentruc energieneutraal gemaakt. Ze krijgen een lage EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) door ze te voorzien van grote hoeveelheden PV panelen, die in de zomer veel elektriciteit leveren. In de winter moet de kolencentrale ervoor draaien. In werkelijkheid gebruiken de bewoners 30% van de elektriciteit die ze opwekken zelf. Bij netto nul betrekken ze 70% uit het elektriciteitsnet en leveren ze op andere tijdstippen diezelfde hoeveelheid aan het net.
Nu wordt dat nog tegen gelijke prijzen verrekend. In werkelijkheid leveren de panelen echter stroom die op die tijdstippen goedkoop is. De bewoners gebruiken doorgaans elektriciteit die op dat moment een hogere prijs heeft. De stroomleverancier verrekent dat intern. Dat kan zo niet doorgaan. Evenmin wordt energiebelasting betaald over de stroom die bewoners uit het net betrekken. Ze betalen daarvoor geen transportkosten. Ook dat kan zo niet doorgaan. Als de wal het schip keert is de ellende niet te overzien. Een vergelijking met de affaire woekerpolis dringt zich op. De huilbui zal enorm zijn.
Suboptimale woningen, een ingebouwde huilbui en bewoners die zijn blij gemaakt met een dode mus. Bouwers en opdrachtgevers die niet kiezen voor vakmanschap maar voor een rekentruc. Daarom moeten de winnaars van de Award Robuust Netto Energieneutraal veel navolging krijgen. Zij deden het (veel) beter.
Door: Ir. Chris Zijdeveld, voorzitter Passiefbouwen.nl
Bron: passiefbouwen.nl