Luchtdicht bouwen: de nieuwe manier van bouwen

E: info@luchtdichtrenoveren.nl

Luchtdicht bouwen: de nieuwe manier van bouwen

Luchtdicht Bouwen DuurzaamDe afgelopen jaren is er een tendens ontstaan om nieuwbouwwoningen rekenkundig “energiezuiniger” te maken door verschillende installatietechnische oplossingen. Maar door deze zogenoemde oplossingen wordt de eindgebruiker alleen maar misleid. Over het algemeen dienen deze oplossingen als camouflage middel omdat de woning niet voldoet aan de EPC (energieprestatiecoëfficiënt) eisen om een bouwvergunning te krijgen. Dat moet anders en dat vinden ze bij de overheid ook.

Het streven in het Lenteakkoord Energiezuinige Nieuwbouw is om de nieuwbouw in 2015 ten opzichte van 2007 voor de helft energiezuiniger te maken. En voor 2020 streeft de overheid zelfs naar energieneutrale nieuwbouw. Het voordeel hiervan is dat de voorzieningszekerheid van onze fossiele energie vergroot wordt, wat betaalbare huisvesting als gevolg heeft. Niet voor niets dat de term luchtdicht bouwen actueler dan ooit is. Luchtdicht bouwen is namelijk de nieuwe manier van bouwen.

Luchtdicht bouwen, wat is dat?
In principe wordt met luchtdicht bouwen voorkomen dat warme of koude lucht vanuit uw woning naar buiten kan ontsnappen. Bij luchtdicht bouwen worden de naden en kieren van uw woning dan ook gedicht, wat voor een goede isolatie alleen maar bevorderlijk is. Want isoleren heeft alleen maar zin wanneer de woning voldoet aan de juiste luchtdichtheid en dus niet wanneer er zich rondom en tussen de isolatie kieren bevinden. Bij luchtdicht bouwen is een goed ventilatieontwerp wel een vereiste, want ventilatie moet in elke woning voorkomen. Ga na waar ventilatieopeningen moeten worden aangebracht en hoe vervuilde lucht afgevoerd moet worden? Luchtdicht bouwen is niet moeilijk, maar wel noodzakelijk.

De voordelen van luchtdicht bouwen
Naast het energiezuinige karakter en het vergroten van de voorzieningszekerheid van onze fossiele energie heeft luchtdicht bouwen ook voor u een aantal voordelen namelijk:
• Het draagt bij aan de duurzaamheid van uw woning.
• Het verhoogt het comfort van uw woning.
• Het binnenklimaat van uw woning wordt stukken aangenamer omdat uw woning gewoon beter geïsoleerd is. Daarnaast worden door middel van luchtdicht bouwen vochtproblemen voorkomen.
• Doordat uw woning energiezuiniger is geworden, zult u dit merken aan uw energierekening. U gaat minder energie verbruiken, waardoor uw energielasten aanzienlijk zullen verlagen.
• Door middel van luchtdicht bouwen wordt gezorgd voor een beter geïsoleerde woning, wat ten goede komt voor de waardevermeerdering van uw woning.
• Aangezien uw woning geen naden en kieren heeft, omdat deze luchtdicht gebouwd is, heeft het ook meteen een geluidswerende werking. U zult minder overlast hebben van uw omgeving en andersom is dit natuurlijk ook het geval.

Van normale woning naar PassiefHuis of Nulwoning
Het nieuwe bouwen heeft tot gevolg dat de kloof tussen de huidige “standaard” woningen steeds kleiner wordt ten opzichte van Passiefhuizen en Nulwoningen. Een passiefhuis is een woning die voldoet aan de eisen van het speciale certificaat waarin onder andere staat dat het huis niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar mag verbruiken voor ruimteverwarming. Een Nulwoning is een woning die evenveel energie produceert als dat hij verbruikt. Bij dit soort woningen wordt energie opgewekt door middel van zonnecellen en windturbines. De bouwkosten van dit soort woningen ligt wel 10 tot 25% hoger dan bij standaard woningen, maar op den duur verdient dit zichzelf terug omdat de woningen zeer energiezuinig zijn.

Bron: BouwKennisBlog

Leave a Reply