BlowerDoor Test:  vriend of vijand?

E: info@luchtdichtrenoveren.nl

BlowerDoor Test: vriend of vijand?

Bron afbeelding: Thermodicht

In maart van dit jaar verscheen dit artikel over luchtdicht bouwen in het vaktijdschrift Aannemer.

Negatief daglicht

Persoonlijk vinden wij dat dit artikel een verkeerd licht werpt op het toepassen van een BlowerDoor Test en hiermee de test onterecht in een negatief daglicht plaatst. Om de afgesproken luchtdoorlatendheid van de schil te realiseren moet er aandacht worden besteed aan zowel ontwerp en uitvoering en de onderlinge afstemming van beide. Daarnaast moeten de vakmannen de noodzakelijkheid van Luchtdicht Bouwen begrijpen en perfect op de hoogte zijn van hoe verschillende materialen dienen te worden verwerkt. Training en opleiding zijn hierbij de instrumenten.

Kennis en bewustwording

Kennisoverdracht en bewustwording van luchtdicht bouwen bij de vakmannen leveren een bijdrage aan een technisch beheersbaar bouwproces waarbij de toleranties worden beperkt en de foutkans wordt geminimaliseerd. De output – de kwaliteit van de schil –  komt hierdoor op het gewenste kwaliteitsniveau. Door tussentijds deelcontroles uit te voeren met bijvoorbeeld ultrasoontechniek kunnen eventuele fouten aan het licht worden gebracht maar niet van het gebouw in zijn geheel.

De BlowerDoor Test bewijst het

De BlowerDoor Test is hier juist nodig om het bewijs van overeengekomen kwaliteit te leveren voor wat betreft de mate van luchtdichtheid. Hiermee is het tevens een stok achter de deur om de werkzaamheden met zorg uit te voeren en conform de eisen te op te leveren.  De insteek moet dan ook niet zijn dat  testen zoals de BlowerDoor Test aantonen dat aannemers geen luchtdichte gebouwen kunnen opleveren maar om aan te tonen dat ze dat wel kunnen.

Nog geen gemeengoed

Bij lastechnische constructies worden toch ook al jaren inspecties uitgevoerd met bijvoorbeeld ultrasoon of radiografische technieken om aan te tonen dat het laswerk aan de eisen en voorschriften voldoet. Waarom zou dit voor de luchtdichtheid van gebouwen niet gemeengoed kunnen worden?

In hoeverre bent u het eens met de volgende stelling: “Een BlowerDoor Test is bij uitstek geschikt om aan te tonen dat er wordt voldaan aan de eisen t.a.v. luchtdoorlatendheid.”

Geef uw mening in de LinkedIn groep ‘Luchtdicht Renoveren‘ of via onderstaand tekstveld.

Leave a Reply